Primele concluzii

Acest articol a aparut cu mare intarziere. In ultimele zile m-am concentrat aproape exclusiv pe scrierea primei mele carti de finante si dezvoltare personala. Am termina Cuvantul Inainte si primul capitol introductiv (care e in versiune bruta). Ca de obicei in trading, lucrurile sunt de o complexitate interesanta. Daca veti urmari investitiile pe care le […]

Acest articol a aparut cu mare intarziere. In ultimele zile m-am concentrat aproape exclusiv pe scrierea primei mele carti de finante si dezvoltare personala. Am termina Cuvantul Inainte si primul capitol introductiv (care e in versiune bruta).

Ca de obicei in trading, lucrurile sunt de o complexitate interesanta.

Daca veti urmari investitiile pe care le face fapturbo (de acum inainte il  voi denumi astfel pentru ca mi-e mai usor sa scriu) pe cele doua servere pe care l-am instalat, veti vedea relativ multe diferente.

Nu voi intra in detalii pentru ca stiu ca pe “marele public” nu-l intereseaza (iar aceste articole generale de prezentare sunt destinate marelui public).  Voi va intrebati de ce pe un computer fapturbo face bani iar pe alt computer fapturbo pierde bani  (si va asigur ca se intampla la fel si in saptamana in curs; veti vedea statisticile vineri sau sambata, cand voi scrie articolul cu raportul saptamanal).

Si eu m-am intrebat de ce. Am ajuns la urmatoarea concluzie cu privire la cauze:

 • diferenta de hardware
 • diferenta conexiunii de internet
 • diferenta brokerului

Doar atat, pentru ca la doua zile dupa ce am inceput testele am hotarat sa pun aceleasi setari pe cele doua variante de fapturbo, pentru a putea face comparatii pertinente. Setarile sunt cele  “din fabrica” deci cele pe care le lasa un nestiutor in trading in momentul in care primeste programul .

Sunt setari conservative, menite sa reduca pierderile dar, evident, nici castigurile nu vor fi spectaculoase. Cu toate acestea ele sunt la nivelul unui trader experimentat (+3% pe saptamana mi se pare excelent! evident pentru serverul care castiga, dar acesta si-a mentinut trendul crescator si saptamina in curs)

In concluzie am inceput sa inlatur, rind pe rind, cauzele esecului serverului pe care fapturbo pierde. El este dezavantajat din punct de vedere al hardului (are cea mai slaba configuratie) si al conexiunii de internet (este o conexiune wireless de la Zapp, Zapp Internet Express, cea de acasa de la mine, care se intrerupe din cand in cand).

De saptamana viitoare voi muta serverul pe aceiasi conexiune de internet cu cel care castiga, adica pe UPC. Serverele vor fi side to side (unul langa altul).

Personal eu cred ca problema vine de la conexiune. Am urmarit log-ul (jurnalul ) MT4 (platformei de trading) si am observat ca robotul are o multime de old tick . Se pare ca el compara tick-urile si vede daca ele sunt valabile sau sunt cotatii vechi. Pentru cei care nu cunosc, tick este o fractiune de cotatii ale pietei.

Oricum, robotul are construit in el o protectie contra datelor care vin intarziat (ups, nu stiu daca am voie sa zic asta dar am zis-o).

Vom vedea daca presupunerile mele sunt bune. Timp de doua saptamini voi testa serverele pe aceiasi conexiune. Daca in continuare vor fi date diferite, o sa testez pe sisteme asemanatoare. Daca si atunci rezultatele sunt diferite (adica unul pierde si celalalt castiga) inseamna ca e problema de la un broker la altul.

Acest gen de teste (cu hardware slab, conexiune slaba si pe mai multi brokeri) mi se par esentiale pentru stabilirea variabilelor care sunt critice in functionarea lui fapturbo. Traderii care il utilizeaza trebuie sa stie daca o conexiune buna sau slaba sau daca o anumita configuratie hardware le poate produce o scadere a eficientei robotului de trading.

Ii invit pe cei care au mai testat fapturbo sa ne spuna pareri si rezultatele testelor lor.

Tags: , , ,

4 Comments

 1. eu added these pithy words on February 14, 2009 | Permalink

  Buna! Cu ce viteze de internet testezi?

 2. Luca Dezmir added these pithy words on February 15, 2009 | Permalink

  una din conexiuni este Zapp Internet Express care variaza intre 25 si 125 KB download (in zona unde ma aflu eu), cealalta este o conexiune de UPC, acolo nu pot sa-ti dau informatii pentru ca nu stiu 🙂

 3. eu added these pithy words on February 15, 2009 | Permalink

  Daca ai ti,p fa te rog un test pe site-ul speedtest.net

 4. Luca Dezmir added these pithy words on February 16, 2009 | Permalink

  conexiunea este de 1M dar nu sunt 1M garantati.
  o sa fac un test si o sa pun un comentariu la articolul acesta

LASA UN COMENTARIU

Emailul tau este never published nor shared. Cimpurile obligatorii sint marcate *

*
*

PROMO

EXPERIMENTAL


TAG CLOUD