Transformarea monedei de referinta a contului de broker

In ultimele luni ale anului 2009 am fost tot mai tentat sa transform valuta de referinta a conturilor mele de trading (personale si contul demonstrativ) din USD in EUR. Cauzele principale au fost doua: faptul ca Romania este in UE si in cativa ani se pregateste sa adopte EUR ca moneda interna semnalele tot mai […]

In ultimele luni ale anului 2009 am fost tot mai tentat sa transform valuta de referinta a conturilor mele de trading (personale si contul demonstrativ) din USD in EUR. Cauzele principale au fost doua:

 • faptul ca Romania este in UE si in cativa ani se pregateste sa adopte EUR ca moneda interna
 • semnalele tot mai intense venite de la specialistii in economie care prevad o cadere puternica a USD, poate chiar o prabusire catastrofala, in anii care urmeaza

Chiar daca a doua ipoteza nu se va materializa, prima cauza este suficient de puternica pentru a ma indemna sa trec la actiune. In acea perioada nu stiam cu ce ma voi confrunta.

Unul din brokerii mei favoriti, Interactive Brokers, are o facilitate extrem de favorabila: poti transforma valuta de referinta a contului in ce moneda doresti, printr-un proces simplu de tranzactionare. Aceasta nu necesita nici un fel de hartzogarie ci pur si simplu o schimbare a banilor la piata spot. Pentru acest lucru nu e nevoie sa deschizi un cont nou.

De asemenea, la Tadawul FX, desi mai complicat, procesul a fost realizat de catre ofiterul care se ocupa de contul meu. I-am spus ce vreau si mi-a spus ca procedura consta in urmatoarea secventa:

 • se deschide un cont nou, in valuta de referinta dorinta (EUR in cazul meu)
 • se transfera banii din vechiul cont (in USD) in noul cont (EUR) prin schimb valutar
 • pentru aceasta e nevoie sa completez formularul prin care cer deschiderea noului cont si formularul pentru cererea de transfer a banilor in noul cont; pare logic.

Deoarece pentru vechiul cont au fost verificate datele mele, nu era necesar sa fie verificate inca o data. Cum spuneam, ofiterul de cont s-a ocupat de toate aspectele, dupa ce i-am trimis cele doua formulare (le-am printat, le-am completat manual, le-am scanat si le-am trimis prin email)

In principiu procedura la Alpari UK e asemanatoare. Eu am complicat-o un pic pentru ca am vrut sa implementez si la Alpari UK sistemul de cashback pe care il aveam deja la Tadawul FX. Dupa un schimb repetat de emailuri de la firma de cashback la Alpari UK si inapoi, am realizat lista pasilor pe care trebuia sa-i fac pentru realizarea transferului dorit:

 • iti deschizi un nou cont la Alpari, pornind de la firma de caskback (link special)
 • la completarea datelor contului, alegi valuta de referinta dorita (in cazul meu EUR)
 • downloadezi cele patru formulare , doua de la Alpari si unul de la firma de cashback si anume: de la Alpari UK formularul pentru ¬†transfer al banilor intre contul vechi si contul nou si formularul tip contract pentru realizarea relatiei de cashback iar de la firma de cashback formularul pentru realizarea relatiei cu firma de cashback. Atentie!, sunt doua formulare pentru relatia de cashback, asemanatoare dar nu identice.
 • completezi formularul pentru deschiderea noului cont (primit la deschiderea noului cont, prin email) si il trimiti la Alpari UK la adresa pentru deschiderea noilor conturi plus formularul de transfer a banilor de la contul vechi la noul cont (completat)
 • primesti numarul de cont nou de la Alpari UK
 • completezi formularul de la Alpari UK pentru relatia cu firma de cashback atasat la un email in care se specifica cererea de pornire a relatiei cu firma de cashback

In acest alambicat proces am avut doua probleme care au prelungi procesul la doua saptamani:

 1. Alpari a cerut reverificarea datelor personal; mi-au cerut o declaratie de la banca, in limba engleza sau o declaratie de cont (extras de cont) cu adresa postala. Le-am trimis o scrisoare de la banca, cu adresa postala, o instiintare: n-a fost buna. Le-am spus ca nu le pot trimite extras de cont cu adresa postala pentru ca banca mea (Alphabank) nu trimite acasa asemenea scrisori, extrasele de cont se obtin de la banca, si nu contin adresa postala, doar numele. Atunci au cotit-o si au spus sa le trimit scan dupa permisul de conducere sau o factura de utilitati pe adresa de acasa, mai putin factura de mobil. Le-am scanat permisul de conducere. In fine s-au declarat multumiti.
 2. deoarece am vazut ca nu e mare diferenta intre formularele dedicat intelegerii intre broker, trader si firma de cashback, trimise de Alpari si firma de cashback, am trimis la Alpari formularul de la firma de cashback. Cei de la Alpari mi-au spus ca nu e bun, sa-l trimit pe celalalt. Deci am mai pierdut si cu asta inca doua zile…

In final am primit confirmari de la ambele parti (brokerul si firma de cashback) ca situatia e ok si pot sa pornesc tranzactionarea. ATENTIE! cand faceti acest proces de setare a contului, trebuie sa inchideti in prealabil orice tranzactie si sa nu deschideti vreo investitie pana nu aveti ok de la cele doua firme.

Cu toata nebunia, se pune problema: merita?

Se pare ca merita cu varf si indesat. Este a doua luna cand primesc bani de la firma de cashback pe contul meu personal, cam 2% din capital, dar sa nu uitati ca am tranzactionat doar o saptamana de la inceputul anului! Sunt curios cat o sa fie procentul de cashback cand o sa tranzactionez o luna intreaga.

Cu alte cuvinte, daca ai cateva zeci de mii de euro in cont si tranzactionezi suficient de des, poti face bani pentru un trai decent numai din banii de la cashback.

Pentru cei interesati de ideea deschiderii unui cont la o firma de cashback, in curand voi pune pe site, la liber, tutorialul care momentan este prezent la sectiunea Comunitatii fapturbo.ro, dedicat acestui subiect.

Tags: , ,

LASA UN COMENTARIU

Emailul tau este never published nor shared. Cimpurile obligatorii sint marcate *

*
*

PROMO

EXPERIMENTAL


TAG CLOUD